Plåtmynt


Platemoney 4 daler 1731

Plåtmynt, eller plåtpengar, är mynt som är tillverkade av metallplåt istället för av metallmynt. De kan också kallas tokens, jetoner eller exonumia. Plåtmynt används ofta som betalningsmedel i spelhallar, nöjesparker eller tvättstugor. De är också populära bland samlare och kan vara dekorerade med olika motiv, reklam eller symboler.

Plåtmynt har funnits sedan slutet av 1800-talet, men det var under 1900-talet som de blev mer populära. Tillverkningen sker genom att man trycker eller präglar en metallplåt med motiv eller text. Plåtmynt kan vara runda eller formade som olika föremål eller symboler.

Plåtmynt har en fördel gentemot vanliga metallmynt då de är billigare att tillverka och enklare att hantera. De är också lätta att förvara och transportera då de ofta levereras i stora mängder och i förseglade påsar.

Plåtmynt är en populär form av exonumia och samlarna brukar samla på dem efter motiv eller geografiskt område. De kan också vara eftertraktade för sin historiska eller kulturella betydelse.

Sammanfattningsvis är plåtmynt en populär form av exonumia som används som betalningsmedel i olika sammanhang och som samlarobjekt.