Svd.se : ”Silverpriset kommer att femfaldigas”


14 november 2012 Svd.se
 

https://svd.se/naringsliv/branscher/energi-och-ravaror/silverpriset-kommer-att-femfaldigas_7668746.svd

”Silverpriset kommer att femfaldigas”

Guld är inte allt som glimmar. Även silverpriset väntas glimma – och det så till den milda grad att det femfaldigas under de kommande tre åren. Prognosen, som kommer från en tongivande brittisk förvaltare, har fångats upp av The Telegraph.

Den brittiska tidningen har tagit fasta på en bedömning gjord av investeringsspecialisten Ian Williams på firman Charteris Treasury, med fokus på förvaltning och placeringar av olika tillgångar. Williams räknar med att silverpriset kommer att lyfta rejält från nuvarande nivåer, 32 dollar per uns. Ett uns silver motsvarar cirka 26 gram.

– Vi förväntar oss ett silverpris på 165 dollar per uns i slutet av oktober 2015, säger Ian Williams till The Telegraph.

Han bygger prognosen på bland annat tekniska och cykliska analyser som även tar hänsyn till historiska förändringar av silverpriset. Silverpriset låg på 8 dollar per uns under 2008 och rusade sedan upp till nivån 50 dollar per uns under förra året innan det nu har fallit tillbaka en del.

 

Ian Williams konstaterar att silverpriset rör sig mer upp och ner än vad guld gör och tillägger att hans förväntansbild är att silverpriset klart kommer att överträffa guldprisets utveckling framöver.

BÖRSEN: Följ utvecklingen för silver och andra råvaror här

Det finns även en hel del omvärldsfaktorer som talar för silvret, enligt specialisten på brittiska Charteris Treasury. Stöd kommer från det faktum att Barack Obama har blivit omvald. Den amerikanske presidenten stödjer centralbankschefen Ben Bernankes recept med kvantitativa lättnader – på finansiellt fikonspråk kallat QE – där injektioner av nya pengar är ett verktyg för att blåsa mer liv i en pressad marknad.

Darius McDermott på investeringsföretaget Chelsea Financial Services håller med Ian Williams om att QE betyder goda nyheter för ädelmetaller.

– Det kommer att fortsätta vara en stark efterfrågan på ädelmetaller så länge det förekommer kvantitativa lättnader på marknaden. Dessa lättnader väntas öka inflationen på sikt och då kommer reala tillgångar, som ädelmetaller, att utvecklas starkt, säger han till The Telegraph.

Ian Williams ger rådet att satsa pengar i en råvarufond som innehåller en rad olika metaller och inte satsa på fonder där guldet utgör ett alltför tongivande inslag. Diversifiering är hans recept just nu.