DI.se:


20.12.2012    di.se
 

https://di.se/#!/artiklar/2012/12/20/silvret-lyser-i-europas-morker/

Silvret lyser i Europas mörker

Skuldkrisen i Europa har gjort många investerare djupt oroliga för en finanskollaps. Som en följd av det har priset på silver rusat. Placerarna ser ädelmetallen som en säker tillflyktsort när centralbankerna späder ut värdet på sedlar och mynt. Det skriver Bloomberg.

En strid ström av nya pengar är de stora centralbankernas recept mot finanskrisen. Amerikanska Fed och europeiska ECB håller sina räntor låga och fortsätter att pumpa in digitala dollar och euro i banksystmet.

Annons:

Flera stora kapitalförvaltare tror att pengaströmmen till slut kommer att leda till kraftigt stigande inflation i västvärlden. I ett sådant läge har den som äger stora mängder silver en riktig guldsits, skriver Bloomberg.

Silverpriset har stigit med 12 procent hittills i år. Sedan har 2008 har priset nästan trefaldigats.

Det är inte bara oron för inflation som lockar investerare till silvret. Ädelmetaller som går att ta på och som har behållt ett högt värde i hundratals år har också en tendens att locka till sig dem som tror på en total finansiell kollaps. Ett av de bolag som tjänar pengar på den oron är amerikanska Silver Bullion. Bolaget säljer silver till investerare för ungefär 40 miljoner kronor i månaden.

Silver Bullions grundare Gregor Gregersen säger till Bloomberg att många av hans kunder har tappat allt förtroende för regeringarna i Europa och deras förmåga att hantera staternas finanser.

"Våra kunder är oroliga för en allvarlig valutakris eller en konkursvåg världen över", säger han.

Ett exempel på en sådan kund är affärsmannen Chin Kuan Yew, som har sålt allt han äger och investerat pengarna i ädelmetaller.

"Det kommer ytterligare en riktigt stor krasch. Vi är riktigt nära nu", säger han till Bloomberg.