Guld - den eviga värdet?


Guldpris och silverpris

Guld - den eviga värdet?  Kanske är det sant, men inte nu. På måndag den 15 april i slutet av handeln, har guldet fallit av det högsta värdet på en enda dag under de senaste 30 åren.
Sista dagen - minus 9,5%. Tidigare i år var guld $ 1676 ett ounce.
Definitivt orsaken till detta beteende är svårt att ringa .Överst på allvarliga försäljning förra veckan fungerade som nyheten att Cypern kommer att sälja betydande andel av sina reserver. Detta har utlöst farhågor om att andra oroliga länder skulle följa efter.

Droppen var den statistik över Kinas BNP, vilket är sämre än prognoserna. Startade en kedjereaktion. Spekulanter började öppna korta positioner, som önskade  delta i den stora prisnedgången. Slutligen gick vissa aktörer den påtvingade stängningen av positioner, den så kallade margin call.

En annan ädel metall - silver, som har den högsta korrelationen med guld - har minskat ännu mer. Endast måndagens priset sjunkit med nästan 13%.


Börsindex i den första fasen visade tolerans vad som händer, men på måndag nerver kunde inte stå här. Amerikanska indexen föll 2,5% - mest för de senaste 4 månaderna. Aktier av nästan alla sektorer var målade i röd färg och papper guldgrävare var ned tvåsiffriga tal.

Hur länge kommer den nuvarande situationen och vad det kan leda är någons gissning.