Silver investering


Typer av silver du kan köpa
Låt oss ta en närmare titt på de olika sorters silver du kan köpa.
Silvertackor
Att köpa silvertackor har sina fördelar och nackdelar:
Fördelar: Silvertackor erbjuder det billigaste priset per ounce/gram. En silvertacka tar också
upp mindre lagring per ounce/gram. Silvertackor erbjuder ett långsiktigt värdelager, vilket

 gör dem till en bra tillgång att hålla på lång sikt, särskilt som en skydd mot finansiell oro och börskrascher.
Nackdelar: Silvertackor är sårbara för stöld. Om du köper en större silvertång kan du ha större problem med att sälja den än om du köpte en mindre på grund av det höjda priset. Du måste göra en officiell analys innan du säljer större tackor. Förfalskare tenderar att föredra stora tackor, eftersom de är värda mycket mer.
Mynt och samlarföremål
Silvermynt präglas över hela världen. Precis som med tackor finns det positiva och negativa faktorer att ta hänsyn till:
Fördelar: Silvermynt packar mycket värde i en liten storlek. De är lätta att förvara, bärbara och kan säljas var som helst i världen. Till skillnad från vissa digitala tillgångar är silvermynt omöjliga att hacka eller radera. De är också ett bra skydd mot volatilitet på aktiemarknaden.
Nackdelar: Silvermynt har ofta intrikata design som gör dem snyggare att se på än silvertackor, men också dyrare att tillverka och därför dyrare att köpa per ounce/gram. Eftersom silvermynt är lätta och bärbara är de mer sårbara för stöld än större stänger. Till skillnad från aktier ger silvermynt ingen utdelning, och till skillnad från obligationer genererar inte silvermynt ränta.
Kontrakt
Ett silverkontrakt är ett avtal mellan en investerare och en säljare, där investeraren går med på att köpa silver från säljaren till ett överenskommet pris vid ett framtida datum.
Fördelar: Du behöver bara betala ett visst belopp i förskott och skjuta upp resten av betalningen till slutdatumet. Du behöver inte heller förvara silverkontrakt någonstans. Nackdelar: Silverterminsmarknaden kan vara volatil, vilket gör betydande förluster en
möjlighet. Eftersom du satsar på framtida utfall har silverterminer en inbyggd spread, vilket innebär att du betalar mer än spotpriset för silver när du gör ditt köp.
Var man kan köpa och lagra silver; fysisk vs digital
Det finns många sätt att köpa och sälja silver online. Låt oss ta en titt:
Fysisk - onlinelagring
De flesta välrenommerade onlinesäljare kommer också att erbjuda lagringstjänster. Tänk först på storleken på din silverportfölj: Om din totala silverinvesteringsbudget är mindre än 10 000 SEK, skulle en betydande del av det beloppet (minst 1 000 SEK per år) spenderas på att betala säljaren för att lagra silvret åt dig.
Fysisk - hemleverans
Du kan även få silver levererat hem till dig och då hitta tryggt förvaringsutrymme i ditt hem. Vissa investerare känner sig mer bekväma med att veta att deras silver alltid är på armlängds avstånd. Plus om du planerar att hålla silver på lång sikt behöver du bara investera i ett valv en gång, istället för att betala lagringsavgifter år efter år. Nackdelen är att din risk för stöld ökar om du förvarar sådana värdesaker i ditt hem. Du måste också köpa en försäkring för att skydda din investering, vilket ökar din totala kostnad.
Fysiska - mäklare
Om du vill förvara ditt silver någon annanstans än ditt hem men också föredrar att inte handla online, besök en lokal High Street-mäklare för att prata med en riktig, levande person ansikte mot ansikte och förklara dina lagringsbehov. High Street-mäklare kommer att behandla ditt silverköp och sedan ta hand om lagring åt dig, vilket tar bort krångel och säkerhetsproblem som kommer med att hålla silver i ditt hem.

 Silveraktier
För ett mer indirekt sätt att investera i silver kan du köpa aktier i silvergruvaktier. Om du köper rätt silvergruvaktie innan det företaget gör en stor upptäckt i en av sina gruvor, kan dina vinster överträffa de som genereras av fysiskt silver. Som sagt, en topp i silverpriserna garanterar inte samma topp i silvergruvaktier.
Silverfonder och ETF:er
När du köper en silverfond eller börshandlad fond investerar du i många olika silvergruvaktier på en gång. Genom att diversifiera dina innehav i silverbrytning kan du jämna ut den volatilitet som kan rassa din portfölj om du bara äger en eller två aktier. Ändå är det inte lika direkt att köpa en samling silvergruvaktier som att köpa silvertackor eller mynt och din investering kan hamna underpresterande jämfört med ett direkt köp av fysiskt silver.
Våra bästa tips för att investera i silver
Här är en snabb lista med tips som du kan granska innan du börjar investera i silver: Välj vilken typ av silver du vill ha. Silver är vanligtvis prissatt per ounce/gram, vilket gör
1-ounce (cirka 28 gram) barer och mynt till ett populärt val. Men du kan också bli mycket mer kreativ genom att investera i antika mynt, bestick och mer.
Ha en bra plan för när du vill sälja. Oavsett om du letar efter en snabb vändning eller en långsiktig plan bör du känna till dina investeringsmål innan du investerar.
Välj lagringsalternativ och plats. För många människor är det värt kostnaden att lägga ut besväret och oron med lagring till en silverhandlare eller en bank. Men om du vill ha ditt silver nära till hands kan du hitta en säker plats i ditt hem, köpa en försäkring och sedan förvara silvret själv.
Utvärdera kvaliteten på silver. Silver som är 92,5% rent kallas också 925 silver eller sterling silver; Det är den vanligaste legeringen som används vid tillverkning av silversmycken och andra fina silverföremål. Andra vanliga renhetsnivåer är 95 % (mjukare silver som är lättare att dekorera än sterling silver) och 99,9 % (det renaste silver du kan köpa).
Håll koll på hur mycket du betalar i premier, provisioner och utmärkelser. Olika silvermäklare erbjuder olika provisionsstrukturer, även om 0,5 % avgifter på köp är vanliga. Om du köper silverterminer, kontrollera hur mycket av en premie säljaren tar ut över silverpriset.
Låt inte känslor styra ditt omdöme. Se till att dina silverinvesteringsbeslut är baserade på sund logik och noggrann undersökning av marknadsgrunderna, inte rädsla, girighet eller en ihålig önskan att äga prydnadssaker.