Silver


silver
  1. Medan guld tenderar att få mest kärlek när det kommer till ädla metaller, har silver varit en viktig del av vår historia från medicin till fotografi . Vi tänkte ta en titt på några av de roliga, udda och överraskande faktan om silver som du kanske inte kände till:
  1. 2. Mexiko är den ledande tillverkaren av silver. Mexiko är världens största producent av silver och har behållit det försprånget i några år nu. Under 2017 producerade landet 5 600 ton av metallen. Peru är den näst största producenten av silver, följt av Kina.
  2. 3. Silver är ett roligt ord av så många anledningar. Ordet silver kommer från det anglosaxiska ordet seolfor. Dessutom är orden för "silver" och "pengar" desamma på fjorton språk eller fler .
  3. 4. Silver har funnits under alla tider. Silver är en av de första fem metaller som någonsin upptäckts. Silverföremål har hittats så långt tillbaka som 4000 f.Kr. Silver var den första metall som användes som valuta, och i det gamla Egypten värderades det högre än guld.
  4. 5. Silver är bra för din hälsa. Vi har alla hört frasen "född med en silversked i munnen" , och de flesta av oss skulle uppfatta det som att barnet växte upp rikt. Men visste du att idiomet uppstod som ett sätt att säga att personen aldrig blir sjuk? På grund av silvers bakteriedödande egenskaper var barn som matades med silverskedar (vilket var en lyx som ofta reserverades för rikare familjer) en gång friskare barn.
  5. 6. Silver användes flitigt i valuta. Det första silvermyntet i US-dollar präglades 1794. Vissa experter säger att dessa var de första silverdollarna som präglades någonstans i världen som blev så populära och utbredda att från detta mynt föddes idén om vad dollarn skulle vara. I en auktion 2015 gick en av dessa för knappt 5 miljoner dollar. Mynt som präglats i USA före 1965 är 90 % silver, och Kennedy halvdollar präglade i USA mellan 1965 och 1969 innehöll 40 % silver.
  6. 7. Silver har den högsta värmeledningsförmågan av något element. Av alla grundämnen är silver den bästa elektriska ledaren och används faktiskt som den standard som andra ledare mäts med. På en skala från 0 till 100 rankas silver 100 när det gäller elektrisk ledningsförmåga. Koppar rankas 97 och guld 76.
  7. 8. Silver kan få det att regna. Sammansättningen silverjodid har använts för molnsådd, för att få moln att producera regn och för att försöka kontrollera orkaner .